Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kefir házilag

Kefir házilag

KAUKÁZUSI TÍPUSÚ KEFIR HÁZILAG        

Kefir készítése házilag

A kefir történetéről és élettani hatásairól itt olvashatsz bővebben

A kefir egy olyan aludttej, amelyet nem csak tejsavbaktériumok, hanem vele szimbiózisban működő élesztőgombák együtt készítenek.

A Kaukázus északi részéről származik, friss tejből, kefirszemcsék hozzákeverésével indítják el az erjedést
Jó minőségű kefir készítéséhez tejsavbaktériumok és kefir gomba szükséges.

Keverékeinkben lactococcusok, lactobacillus fajok és kefir élesztők együtt találhatók. A tejsav mellett szén-dioxid és minimális alkohol is képződik.
A kefir kellemesen savanykás, enyhén pezsgős érzetű, krémes állagú probiotikus készítmény.
Egészséges, könnyen emészthető, helyreállítja a bél normális baktériumflóráját, csökkenti az emésztési zavarokat, erősíti az
immunrendszert, jó közérzetet biztosít, és nagyon finom. :)

A kész kefirből készíthetsz finom krémet, hamis tejfölt


Hozzávalók:

1 liter tej (házi, vagy bolti)
​1 adag
kefir kultúra


Vagy:

5-10 liter tej
1
kapszula kefir kultúra

  •  

Készítése:

A kefir az egyik legkönnyebben elkészíthető tejtermék. A kefirgomba különösebben nem kényes sem a hőmérsékletre, sem a savasodásra.
Készülhet friss házi tejből, vagy bolti tejből egyaránt. A bolti tejeket hőkezelik, ezért azt újra nem szükséges hőkezelni, csak beoltani.
Ha nyers tejből dolgozol, a kefir készítését hőkezeléssel érdemes kezdeni. (86-90°C-ra, majd hűtsd vissza 24°C-ra, hideg vízfürdővel lehet gyorsítani a hűtési időt).
A kefir kultúra port feloldom kevés langyos vízben a bekeverés előtt.

A feloldott kefir kultúrát alaposan elkeverem a 24 °C-ra melegített langyos tejjel.

1 napig hagyom a bekultúrázott tejet szobahőmérsékleten. (magasabb helyre teszem, ahol melegebb van, 22-24°C volna az ideális)
20-24 óra alatt a kefir megalszik. Összekeverem, zárható palackba, vagy más zárható edénybe töltöm és tovább érlelem. Ilyenkor Kezd szénsavasodni, ízesedni. Legalább 1 nap hideg érlelés szükséges, ha van türelmed érlelheted tovább is. Több íz és több szénsav termelődik benne.

Az elkészült kefir hűtőben jól eláll.